viernes, 9 de abril de 2010

Nord Oest d'Argentina-Noroeste de Argentina


TERRA DE TILLANDSIES.
Pocs gèneres de plantes compten amb l'adaptabilitat tant col.lectiva com individual que gosen aquestes Bromel.liàcies anomenades Tillandsies, el seu territori comprén un àrea que abarca des d'el sud dels estats units fins al centre d'Argentina i Xile.
Tillandsia stricta a l'hàbitat. Argentina. Foto JAUME COLL. MALLORCA
Això vol dir que les prop de cinc-centes espècies colonitzen hàbitats que van des d'els deserts més àrids de Mèxic fins als 4000 m als Andes, límit altitudinal per a aquestes plantes, tot passant pér selves tropicals, costes i marismes. Algunes de les seues espècies, tenen hàbits terrestres, però gran part pertanyen al grup de les epífites, es a dir, s'instal.len sobre altres suports generalment vegetals o sobre roques i des de l'antropització d'aquests territoris, fins i tot sobre sostres i fils de la llum.
Tillandsia recurvata sobre Echinopsis a l'hàbitat. Argentina. Foto JAUME COLL, MALLORCA
Una de les zones més interessants on viuen aquestes plantes, es el Nord-Oest Argentí, allà les Tillandsies, considerades a molts llocs com una plaga a erradicar, per diversos motius, presenten les seves adaptacions més extremes i especials, que els ha fet considerar-les plantes atmosfèriques, per la seva dependència quasi exclusiva de l'humitat present a l'ambient per aprovisionar-se d'aigua. Es cert que a molts indrets del desèrtic Nord-Oest argentí, la pluja es concentra en el temps d'estiu i no gaire i la resta de l'any, només una boira , això si, extremadament regular, ja que la presència de molsa als racons on passa això, ho demostra.
Es aquest l'unic secret de les plantes atmosfèriques, adaptables com poques a diferents quantitats d'aigua, a les quals responen amb un canvi fisiològic, però amb un aport regular.
El "guanaco", un habitant típic d'aquestes terres. Foto Jaume Coll. Mallorca
No és extrany trovar varies espècies de Tillandsies col.lonitzant el mateix lloc, formant el que s'anomena "oasi de Tillandsies" llocs on l'humitat permaneix per més temps i per tant no hi ha molt més on triar per a les pobres plantes.
Paisatge de Jujuy.Foto: Jaume Coll. Mallorca
Chorisia sp al seu hàbitat original. Foto Jaume Coll. Mallorca.
Jujuy. Foto:Jaume Coll. Mallorca.
En aquesta foto podem veure les boires que cobreixen quasi diàriament les valls interandines i que en definitiva donen vida a aquests durissims paisatges.
Hàbitat Argentina Foto: Jaume Coll. Mallorca
Hàbitat. Argentina Foto: Jaume Coll. Mallorca
Convivència de Catus i Tillandsies. Hàbitat Argentina. Foto: Jaume Coll. Mallorca
Hàbitat Argentina, Foto: Jaume Coll. Mallorca

Hàbitat Argentina. Foto: Jaume Coll. Mallorca
Tillandsia aizoides, una de les espècies més petites. Hàbitat Foto: Jaume Coll. Mallorca

Trichocereus col.lonitzat. Hàbitat. Foto:Jaume Coll. Mallorca
Es frequent la col.lonització dels cactus per part de les tillandsies, en principi no sembla haver hi una rel.lació directa entre la presència de Tillandsies i la mort de la planta col.lonitzada, però ocorre amb frequencia que la presència excessiva debilita la planta i no permet la correcta absorció de la llum o sobrecarrega de pes les branques, es per aixo que algunes espècies i en alguns llocs, s'erradiquen amb sistemes que nosaltres veuriem desmesurats, però que provoca moltes perdues en arbres fruiters i danys considerables en parcs i jardins, el nostre clima, sembla que no permet una tan ràpida dispersió de les Tillandsies, pel temps eminentment sec dels nostres estius.
Tillandsia durattii, sobre trichocereus. Foto: Jaume Coll. Mallorca
Tillandsia durattii. Trichocereus. Foto Jaume Coll. Mallorca
Tillandsia durattii. Trichocereus. Foto Jaume Coll. Mallorca
Tillandsia reichenbachii, Hàbitat. Foto Jaume Coll. Mallorca.
Les fotografies de l'hàbitat sempre son fascinants i ens donen moltíssima informació de la manera en la que devem actuar si volem cultivar aquestes plantes tan especials. En aquest cas, com posa a cada peu de foto, és tracta d'un reportatge fotogràfic realitzat pel meu amic Jaume Coll de Mallorca, que va tindre la sort de visitar en dues ocasions aquells paratges.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Vaja , encara no havia trobat aquest racó del teu blog. Ja m´aha abellit prou recordar aquells dies i paisatges. Gràcies !
Jaume

salvasalom dijo...

Gràcies Jaume¡, les teves fotos d'hàbitat son un luxe com per a no mostrar-les¡

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails