viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum (X)giusseppii



Sempervivum (X)giusseppii.Wale

Entre les Sempervivum de la Península ibèrica, també tenim un d'aquests casos per resoldre, en alguns indrets del sud dels Picos de Europa i als massissos de Peña Prieta i Espigüete, podem trobar un híbrid natural suficientment estabilitzat i caracteritzat, entre Sempervivum cantabricum ssp cantabricum, present i abundant en estes àrees i una suposada Sempervivum arachnoideum, que mai no s'ha trobat al cantàbric.

Area de distribució de Sempervivum(X)giusseppii

S.(x)Giusseppii, es una planta d'un color verd pàlid, d'entre 10-60mm de diàmetre de les rosetes, amb les fulles totalment cobertes per una suau pilositat, amb una gran quantitat de cílis marginals relativament llargs i a l'apex de les fulles, petits grupets de pels molt evidents, com en S.arachnoideum, pero mes curts, encara que al centre de les rosetes, poden arrivar a formar un indument arachnoide, que fa que aquestes plantes de vegades siguen molt semblants sobre tot en estat natural, per que una vegada en cultiu, no cal fixar-se gaire per adonar-se'n que es tracta de S.giusseppii. Aquest aspecte es dona sobre tot en les plantes que tenen una mida més petita

Sempervivum (x)giusseppii.Wale. Laguna de las Lomas, 2100m. Palencia

A les proximitats del massís de PeñaPrieta, al sud del port de San Glorio, S.giusseppii es molt abundant per damuint dels 2000m. Hi es troben alguns d'aquests estranys exemplars arachnoides. A Camporredondo de Alba, hi havia un mur de grans dimensions, totalment cobert d'aquestes plantes, en totes les seves formes i amb una pressència històrica per als habitants del poble, que no donaven gaire importancia a aquest fet i de fet aquest vell mur va ser lloït i reparat i per suposat, net d'aquesta planta que també vaig poder observar a moltes altres cases del poble.



Els hibrids giusseppii-cantabricum, produeixen poblacions morfològicament molt variades

De les espècies ibèriques que he tingut ocassió de cultivar, S.giusseppii es una de les més senzilles, de ràpida reproducció pero no gaire prolífica. A la naturalesa, no he trobat moltes plantes en flor, però en cultiu, aquesta planta floreix abundant i simultaniament amb un color rosa mitjà uniforme i devegades una mica mes fosc.

Laguna de las Lomas, 2100m,Macizo de Peña Prieta.

L'accés a la Laguna de las Lomas i al massís de Peña Prieta, es per un cami d'entre 3 i cinc hores, llarg i devegades poc evident i amb dificultats. L'espectacle es senzillament increible i ni les paraules ni les imatges, poden transmettre aquesta impressió. En aquests llacs de muntanya, encara perviuen reliquies glaciars, com el tritó alpí, les aigues estan envoltades per roques de color fosc, que amb una certa imaginació semblen figures humanes .Les plantes interessants, es troben al voltant del llac, sota les roques fixes i per damunt de la zona de pedres soltes, una mica més avall, abans de veure les aigues, es pot trobar també S.cantabricum ssp cantabricum, mesclant-se lentament amb les (X)giusseppii amb molts exemplars intermedis i definit la possicio de les cantabricum a menor altitut que les giusseppii, que no es troben enlloc per sota dels 1900m. Trepitjar aquest paratge i cercar les formes arachnoides, es una experiència fascinant, que transcorre en un dels paisatges més verges que es poden trobar avuí en dia.

Floració de s.(x)giusseppii en cultiu.


Sempervivum (X)giusseppii.Wale

Entre las Sempervivum de la Península Ibérica, tambien tenemos un caso de estos sin resolver. En algunos lugares del sur de Picos de Europa i los macizos de Peña Prieta y Espigüete, podemos encontrar un híbrido natural suficientemente estabilizado y caracterizado, entre Sempervivum cantabricum ssp cantabricum, presente y abundante en la zona y una supuesta Sempervivum arachnoideum, que jamas ha sido encontrada en el cantábrico.

S.(X)giusseppii, es una planta de un color verde pálido de entre 10-60mm de diámetro, con las hojas cubiertas de una suave pilosidad, con una gran cantidad de cilios marginales i apicales relativamente largos, como para conferirle en muchos casos y en el centro de las rosetas un aspecto arachnoide, que hace que estas plantas, sobre todo en estadop natural, se asemejen a Sempervivum arachnoideum, aunque una vez puestas en cultivo, se evidencia que se trata de ejemplares extremos de S(X)giusseppii. Este aspecto se da sobre todo en ejemplares de pequeño tamaño.

En las proximidades del macizo de Peña Prieta, al sur del Puerto de San Glorio, es muy abundante por encima de los 2000m, Aquí se encuentran algunos de estos extraños ejemplares aracnoides. En Camporredondo de Alba, localidad cercana, habia un enorme muro totalmente cubierto de estas plantas, con presencia histórica conocida por sus habitantes, a cuyo hecho no daban demasiada importancia, ya que la presencia de la planta en otras paredes y muros era extrañamente frecuente.

De las especies ibéricas, que he tenido la ocasión de cultivar, Sempervivum(X)giusseppii, es una de las mas sencillas, de rápida reproducción, aunque no muy prolífica. En la naturaleza, no he encontrado muchas plantas en flor, en cambio, en cultivo esta planta florece abundante y simultaneamente con un color rosa medio uniforme y a veces un poco mas oscuro.

El acceso a la Laguna de las Lomas y al macizo de Peña Prieta, es por unb camino de entre 3 y 5 horas, largo y a veces poco evidente y con dificultades. El espectaculo es sencillamente increible y ni las palabras ni las imágenes estáticas pueden transmitir esta impresión. En estos lagos de montaña, todavia sobreviven reliquias glaciares como el tritón alpino, las aguas se encuentran rodeadas de rocas de color oscuro, que con cierta imaginación parecen figuras humanas.

Las plantas interesantes se encuentran alrededor del lago, sobre las rocas fijas, protegidas por la dificultad de acceso desde las pedreras casi verticales. Un poco pordebajo de estas rocas antes de avistar el lago, encontramos Sempervivum cantabricum ssp cantabricum mezclandose suavemente con ejemplares de S.(X)giusseppii, lo cual evidencia la presencia de nuestra planta de interes exclusivamente por encima de los 1900m. La experiencia de recorrer esta zona buscando las formas aracnoides, se realiza entre uno de los parajes mas virgenes y hermosos que podemos encontrar hoy en dia.


2 comentarios:

Unknown dijo...

Your site is very informative! Unfortunately I do not speak Spanish, so I have to translate it with online translator. I have a collection of about 2.000 Sempervivums and I enjoy it a lot.

Best wishes from Ljubljana, Slovenia, Renee

http://sempervivum.sosblog.com

salvasalom dijo...

thank you renee¡¡ i like semps too, but my climate is not good for a very big and fantastic collection like yours, i prefer to visit them in Iberic mountains. well, about spanish, information about plants is easy to translate with online translator. My english is not good enough to use it in a blog.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails