viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum nevadense.Wale


Sempervivum nevadense.Wale


Sierra Nevada i la propera Serra de Baza, formen part d'un sistema on es troba el sostre absolut de la península amb el Mulhacen (3483m).

El seu isolament altitudinal i geogràfic, han afavorit la presència de nombrosos endemismes que comparteixen el nom específic de nevadense com es el cas de la planta que ens interessa. Inicialment es coneixia la seva presència a Sierra Nevada i posteriorment va ser descoberta a la veina Serra de Baza, veina, però amb unes característiques diferencials que ens permeten fer un tractament individualitzat d'ambdues poblacions de Plantes, malgrat que es tracta de la mateixa espècie.

Àrea de distribució de Sempervivum nevadense.Wale

En parlar del gènere Sempervivum a un territori com es la península Ibèrica, hem de tindre en compte, que és una constant la manca d'homogeneitat morfològica de gran part de les poblacions, per tant sempre es insuficient la observació d'un únic exemplar i a més cultivat, per determinar a quina espècie pertany. La visita a les poblacions naturals, no és una tasca gaire difícil en aquest cas i ens permet observar in situ, el ventall de variació que pot haver-hi en una població i el que és més interessant, el seu aspecte en plena natura, sempre contrastat amb l'aspecte que ens mostra una vegada posada en cultiu a terres més baixes.

L'orígen d'aquesta planta, sempre entrant una mica al mon de les suposicions, sembla ser una barreja d'entrecreuaments i hibridacions, que a hores d'ara no acaba d'estabilitzar-se. Posseeix un alt nombre cromossomàtic, que sembla indicar aquesta suposició, junt amb una variació morfològica molt intensa, que recolzaria aquesta hipòtesi. Es una planta de tamany, més aviat petit entre 20-50 mm de diàmetre de les rosetes adultes, al seu hàbitat, creix cobrint les esquerdes de les roques i formant un tapís uniforme. Les poblacions de Sierra Nevada, es troben per damunt dels 2500 m d'una forma abundant i una bon lloc per observar-les es la clasica estacio de Los Peñones de San Francisco, a 2550m i que es pot arribar fins i tot amb cotxe ja que es troba on estan totes les instal.lacions d'esqui d'aquesta Serra. Es una població eminentment variable, on es poden trobar tots els morfotipus possibles d'aquesta planta, altres estacions mes isolades i orientals que he pogut visitar, contenen exemplars més uniformes. Les roques entre les que viuen son principalment esquistoses, hi ha un gran desenvolupament de les fulles més grans i exteriors, que s'encorben i prenen un color roig magenta, cobrint practicament l'àpex i protegint-lo de la forta insolació en altitut.

S.nevadense. Peñones de San Francisco. 2550m. Sierra Nevada

Es frequent veure plantes en flor, amb una coloració rosa bastant intensa mes accentuada a la línia central. Algunes plantes tenen un gran desenvolupament dels cilis marginals de les fulles fins al punt de presentar un aspecte una mica semblant a S.arachnoideum.L.

Sempervivum nevadense.Wale, és una excel.lent planta de cultiu, molt prolífica, de creixement ràpid i supose que per la seva procedència meridional, suporta un clima com el mediterrani, tenint-la en un emplaçament adequat.

Es diferent el cas de les poblacions ubicades a la Serra de Baza, una mica mes al nord, de naturalesa calcària i amb una altitut màxima de 2213m al Calar de Santa Barbara. Ací les plantes es troben nomes a partir dels 2100m, 400m mes avall que en Sierra Nevada i per tant amb una distribució puntual a algunes cimes del centre de la Serra, son plantes més homogènies, una mica mes grans de mitjana i gran part dels individus, presenten un lleuger toment a la superficie de les fulles, que matitza el seu aspècte de conjunt,tambe hi ha un gran nombre de plantes que no presenten el color roig amb forta insolació i continuen mantenint aquesta característica en cultiu, a més de les diferències florals, amb un color més clar com tacat a pinzellades i amb exemplars amb flors quasi blanques.

Sempervivum nevadense.Wale. Calar de Sta Barbara. Sº de Baza,2200m cult

Donen la impressió de trobar-se en una situació limit, però encara que sigui tan limitat l'espai que ocupen, les poblacions son molt denses i gosen de bona salut pèr el moment. L'accés és fàcil per qué hi ha camins forestals que arriven al mateix centre de la Serra i a prop de 2000 m d'altitut. Seria interessant d'esbrinar aquestes diferències mes o menys estabilitzades d'ambdues poblacions que malgrat això perteneixen a la mateixa espècie.

Sempervivum nevadense.Wale. El Chullo, 2600m. Almeria

floració a la Sierra de Baza. Pinar de la fonfría, 2100m.

No hay comentarios:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails