viernes, 9 de abril de 2010

Tillandsia aeranthos




Tillandsia aeranthos.(Loiseleur) L.B.Smit


Clavell d'aire-Clavel de aire



El conegudissim "Clavell d'aire" , prímer de la meva col.leció i primer que em va cridar l'atenció ja fa uns anys, quan penjava estranyament d'un balcó qualsevol. Es ben cert que es troba amb una certa facilitat pels nostres pobles mediterranis no extremadament secs i també pels nostres pobles del nord de la peninsula, especialment al cantàbric, malgrat això, no es una planta comercial, excepcionalment es troba a algun viver, però sempre excepcionalment, es per això que la seva difussió sempre ha sigut del tipus "te'n dono un trosset i el penges al balcó", això per a mi la converteix en una de las plantes que anomenaria tradicionals. La seva procedència com a tot el gènere és americana, concretament la meitat sud de Brasil i el nord d'Argentina, on a zones urbanes i sobre cultius fruiters, s'ha transformat els darrers anys en una plaga difícil d'erradicar. Es curiós com aquí una planta exòtica i delicada, allà és un monstre vegetal que produeix grans perdues econòmiques. La causa és la competència per la llum i la sobre càrrega que representa per als arbres que col.lonitza. Els estius d'aquella zona, son homits i favorables per a la seva ràpida difussió, cosa que no ocorre mai aquí, ni tan sols amb la presència d'una massa crítica mínima d'exemplars propers.



Malgrat la seva abundància, no deixa de ser una de les floracions més boniques del mon de les Tillandsies, amb una bràctea de color entre rosa i vermell i les flors d'un blau marí molt contrastat. Comença a florir entre el mes de març i el mes de maig, segons zones i anys.


Podem observar que n'hi han algunes varietats, com ocorre amb plantes de gran difussió geogràfica, les varietats mes compactes en quan a vegetació i floració, son les mes resistents a la manca d'humitat i les que he trobat conservades per anys a cases mediterranies valencianes, ben diferents fins i tot després de temps de cultiu a altres exemplars procedents de canaries amb un tamany superior i d'un creixement més obert.




El conocidisimo “clavel de aire”, primero de mi colección i primero que me llamo la atención colgando extrañamente de un balcón cualquiera. Es cierto que se encuentra facilmente por nuestros pueblos meditrerraneos no extremadamente secos i tambien al norte de la península, especialmente en el cantábrico. A pesar de eso no es una planta comercial, excepcionalmente podemos encontrarla en algun vivero, pero solo excepcionalmente, es por eso que su principal difusión ha sido la de “te doy un trozo y lo cuelgas del balcón”, eso para mi la convierte en una planta de las llamadas tradicionales. Su procedencia como la de todo el género, és americana, concretamente crece en la mitad sur del brasil i el norte de argentina, donde en zonas urbanas y sobre cultivos frutales es una plaga terrible desde hace algunos años difícil y costosa de erradicar. Es curioso como un ejemplar exotico y delicado aquí puede ocasionar grandes perdidas económicas en su lugar de orígen. La causa es la competencia por la luz y la sobrecarga que rtepresenta para los arbolers que coloniza. Los veranos húmewdos de aquella zona, favorecen suràpida e incontrolable difusión, hecho que no ocurre aquí, ni siquiera existiendo una masa critica suficiente de ejemplares cercanos.
A pesar de ser una planta comun, no deja de ser una de las mas bellas floraciones del mundo de las Tillandsias, con una bractea entre rosa i roja y las flores de color azul marino muy contrastado.
Comienza a florecer según zonas y años, entre el mes de marzo y el mes de mayo.
Podemos observar que hay diversas variedades de esta planta de gran difusión geográfica, las mas compactas de floración y vegetación, son las mas resistentes a la sequia y son las que con frecuencia he encontrado conservadas durante años en casas mediterraneas en Valencia, muy diferentes a ejemplares procedentes de canarias, de mayor tamaño i con crecimiento mas abierto, tambien mas sensibles a la falta de humedad.

Varietats Variedades

Una de les varietats d'aquest clavell d'aire, la Tillandsia aeranthos Fa Alba, amb les flors blanques, de recent adquisició, es tracta d'un exemplar que ja ha florit i que espero que ho faci de nou, sembla ser una mica més delicat que l'espècie tipus, ja veurem, l'aspècte és practicament idèntic, excepte pel seu color evidentment més pàlid, ha passat perfectament l'hivern i es veuen signes normals de creixement primaveral.
Una de las variedades de este clavel de aire, es la Tillandsia aeranthos Fa Alba, con las flores blancas, esta planta de reciente adquisición, es un ejemplar ya florecido y que espero que lo haga de nuevo, ya que no es demasiado habitual, parece ser mas delicado de cultivo que la especie tipo, ya veremos, el aspecto es practicamente idéntico, excepto por su evidente color mas pálido. Ha pasado perfectamente el invierno y muestra sintomas normales de crecimiento primaveral.

No hay comentarios:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails