viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum cantabricum ssp cantabricum

Sempervivum cantabricum.Huber

Sempervivum cantabricum ssp cantabricum.M.C.Smith

Sempervivum vicentei ssp cantabricum.Pau

Es aquesta una espècie amplament distribuida per tota la Cordillera Cantàbrica, on es troba generalment per damunt dels 1500 m, encara que hi han estacions frequentment a una altitut més baixa. En les àrees on conviu amb S.(x)giusseppii, també es poden trobar exemplars híbrids com es habitual al gènere. Es una espècie força variable, sobre tot en quan al tamany, a les zones mes altes, es troben exemplars més petits i compactes, mentres que a les arees de menys altitut, arriben a tindre tamanys de 100-150mm.

Sempervivum cantabricum.ssp cantabricum. Pandetrave 1500m

L'hàbitat de S.cantabricum.ssp cantabricum, es potser el més homit que he trobat a les espècies ibèriques, en canvi, posades en cultiu a un clima mediterrani, pateixen l'homitat i el calor de l'estiu, al menys segons la meua experiència. No obstant això, les cantabricum cultivades, son plantes magnífiques, amb un verd fosc, matissat per una coberta uniforme de vellut i amb les puntes de les fulles, ben tintades de marró rogenc. El seu tamany mitjà es de uns 60-70mm de diàmetre, una mica superior a la subespècie urbionense del sistema ibèric, les rosetes en cultiu, es mostren ben obertes.

Sempervivum cantabricum.ssp cantabricum. Piedrasluengas 1600m

A la naturalesa, s'hi troben generalment molts exemplars florits, amb una gran inflorescència, molt evident entre les roques i que arriva a tindre 250mm d'alçada en alguns casos. Això fa que aquestes plantes siguen molt evidents entre les roques i la seua localització en temps de floració és molt senzilla. Les flors son d'un color rosa clar, potser aquesta presència abundant de flors afavoreix una major diversitat morfològica donat el predomini de la reproducció sexual a la vegetativa, molt important en altres zones i que produeix poblacions més uniformes.

Estació de Portilla de la Reina, 1600m.

Distribucio de S.cantabricum ssp cantabricum

Als pobles de la zona, es coneix bastant be aquesta planta fàcil de trobar i s'observa un moderat us com a planta de jardí, fet no gaire habitual, però comprensible quan es tracta d'una planta tan ubicua i al mateix temps amb un gran valor estètic. No cal allunyar-se molt dels pobles per veure-la per les roques fins i tot des de la pròpia carretera.

No hay comentarios:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails