viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum tectorum ssp Boutignianum


Sempervivum tectorum.L

Sempervivum tectorum ssp boutignyanum

Sempervivum andreanum.Wale

Es aquesta sens dubte la Sempervivum més coneguda per tothom i amb la qual tots hem comenÇçat una col.lecció o l'interés per aquestes plantes. Es troba de forma espontània, per tots els Pirineus, a partir dels 1000-1300m i també al massís del Montseny. Totes les altres referències d'aquesta espècie a la Península, son principalment plantes cultivades o naturalitzades, que curiosament no pertanyen a varietats locals. Als Pirineus, la trobem representada sota la subespècie Boutignyanum i dintre d'aquesta podriem diferenciar la forma Andreanum, amb marcades adaptacions xerofítiques i amb una distribució mes propera al mar mediterrani, però encara sense determinar amb exactitut. Cal esmentar, que al comerçÇ es troba aquesta forma com a Sempervivum andreanum.Wale, de la Serra del Cadí, però no sembla apropiat diferenciar-la específicament.

Sempervivum tectorum.ssp boutignyanuma andreanum. Turó de l'home. montseny 1706m

A la Vall d'aràn i el Pallars Sobirà, S.tectorum, presenta moltes variacions morfològiques, com es habitual, per altra part, en general son plantes d'un tamany mitjà, amb les rosetes ben obertes i una coloració, que observant les poblacions naturals, no podriem dir uniforme, hi ha plantes amb un color glauc molt intens i altres color verd fosc, la característica taca apical de les fulles, es mes majoritaria que generalitzada i a més, moltissimes vegades, conviu amb altres espècies i s'hibrida fàcilment.

Sempervivum tectorum a la Vall d'Aran

A la zona mès mediterrània de la seua distribució, que és el Montseny, aquesta planta té un tamany sensiblement mes petit, els seus colors son mes contrastats, fins i tot en cultiu, es mantenen aquestes característiques quasi generals i gran part de les plantes son mes compactes i suculentes. La troballa d'hibrids entre altres espècies i S.tectorum es molt habitual allà on conviuen, ocorre amb menys frequencia amb s.montanum, per una diferència de periodes de floració, però amb s.arachnoideum, es troben facilment tots els estadis intermedis, al si d'una única població de plantes.

Sempervivum tectorum, al Montseny.

Floreixen en color rosa mitjà, i de vegades fan grans inflorescències, sobre tot les plantes que creixen a les zones més homides de la seva distribució.

Distribució geogràfica de S.tectorum

Moltes d'aquestes tectorum naturals, son sensibles al cultiu en el mediterrani, amb una gran proliferació de plagues, es curiós aÇò, quan parlem de l'espècie mès rustica i cultivada a molts cossiols i a molts jardins per tot arreu, no hi ha que oblidar, que les plantes que es mantenen llarg temps en cultiu domèstic, passen de ma en ma i quan tenen aquesta tradició, son clons molt resistents i molt provats, res a veure amb els exemplars salvatges que a priori individualment mai no han tengut condicions diferents a les del seu hàbitat.

Sempervivum tectorum.L cultivat en Bronchales (Teruel)

No hay comentarios:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails