viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum cantabricum ssp guadarramense

Sempervivum cantabricum.ssp guadarramense.M.C.Smith

D'els endemismes ibèrics, potser aquesta rara espècie sigui la més impressionant i diferenciada. Els llocs on transcorre la seva vida, molt pròxims a una gran ciutat com Madrid, però amb una sensació d'aïllament difícil d'explicar. Per el moment, és troba distribuïda a set punts concrets de gran altitut, entre les serres de Guadarrama i Ayllon, comparant amb les altres subespècies, destaca pel seu tamany, que sense ser gaire superior, amb una observació global és molt evident,. Altra de les seves característiques principals i a més és veritat llevat de poques excepcions és l'absencia de pilositat a la superfície de les fulles i la marcada presència de coloració a l'àpex, per a mi aquesta característica, bastant més frequent i constant que a les tectorum del pirineu occidental per exemple.

Sempervivum cantabricum ssp guadarramense. El Nevero 2100m

Vaig tindre l'ocasió i la sort de visitar l'estació situada a "El Nevero" que és tracta del "locus clasicus" per a l'espècie, és a dir el lloc original de localització, acompanyat per Gèrard Dumont i la seva esposa, per a mi i per a molts el principal coneixedor del gènere i autor de Sempervivophilia.

Àrea de distribució de Sempervivum cantabricum ssp guadarramense.

Una fantastica panoràmica des de la qual a la llunyania (no massa) es poden localitzar visualment els altres cims on la sempervivum cantabricum ssp guadarramense, encara viu.

A la vista de les poblacions naturals, el que més em va sorprendre va ser el tamany dels individus, situats de manera tapissant en possició vertical o lleugerament cobertes amb rames de Ginebre, molt frequent als cims del sistema central i l'ibèric i que amb molta frequencia constitueix l'amagatall d'aquestes plantes front al sol.

Sempervivum cantabricum guadarramense. El Nevero 2100m


No hay comentarios:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails