viernes, 9 de abril de 2010

Sempervivum arachnoideum



Sempervivum arachnoideum.L

Sempervivum arachnoideum ssp tomentosum

Amb la coneguda S.tectorum, aquesta planta és un dels "matafocs" més populars.

Distribució geogràfica de S.arachnoideum

La seua mida és entre els 5-25 mm de diàmetre, amb una gran variació en funció del lloc on creix o es fa creixer. Te tendència a creixer formant un tapís compacte de rosetes ben apretades i amb un aspecte molt característic, sobre tot per la densitat dels cilis apicals, que li donen el seu nom específic i la seua apariència de petites bolles apretades. Les fulles mes externes, amb forta insolació prenen color vermell, amb un gran valor estètic com a planta cultivada.

S.arachnoideum.Val d'Aran 1900m

Es troba a partir dels 900-1000m a gran part dels Pirineus, encara que hi ha moltes àrees on és absent, tot i amb això, no és gens extrany veure-la sola o amb qualsevol de les altres espècies presents i amb els seus híbrids també. La certesa o no de l'existència d'arachnoideum a la cordillera Cantàbrica, està per confirmar, ja que és reconeix un híbrid entre aquesta espècie i S.cantabricum ssp cantabricum (S.(x)giusseppii) i un cert número de plantes d'aquelles muntanyes, molt semblants a les arachnoideum, pero clarament relacionades amb l'aspecte general de S(X)giusseppii portat a un cert extrem de variació.

S.(x)giusseppii "arachnoideum" a l'habitat i S.arachnoideum.a l'habitat

Tot és possible, tal volta una antiga pressència amb la desaparició d'un dels parentals, fet que com molts altres, no es gens extrany al mon dels Sempervivum. Com a planta de cossiol, és senzilla i resistent a la calor i també molt prolífica, a la natura, trobem poblacions molt extenses i amb molts individus. La seva àrea de distribució global, arriva fins a la part oriental dels Alps, hi ha molts aficcionats, al mon, especialitzats només en cultivars i formes d'aquesta planta ubicua i els seus creuaments naturals o artificials amb d'altres espècies. La millor època per a observar-les al camp, és en aquest cas, els finals de la primavera, quan moltes rosetes comencen a florir com a la seguent imatge i la seva característica "llana" esta completament nova i blanca.

Floració de S.arachnoideum al Pallars

2 comentarios:

anamonona dijo...

gracias Drach por compartir tus conocimientos.Un abrazo desde Argentina

salvasalom dijo...

Gracias a ti Ana. Esta planta es una de mis preferidas y de hecho es de las pocas Sempervivum que aun conservo como planta de jardin, cuando esas rosetas que han nacido ahora,crezcan y se compacten veras que fantástica planta, siento que todavia no haya tenido tiempo de traducir esta entrada de la sempervivum al castellano, formaba parte de una antigua web que tenia integramente en catalan. No dudes un instante en preguntar.
Otro abrazo para ti desde este mediterraneo plenamente otoñal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails