domingo, 22 de abril de 2012

Primavera?
     Després de molt de temps, sense notícies del Jardí del Drach, ha arrivat la estranya primavera. 
     La veritat es que jo no recordo un hivern tan extremadament sec, no sols per la manca de pluja, si no per la pròpia humitat ambiental excepcionalment baixa.
     Tot açò acompanyat d'un llarguissim episodi d'invasió d'aire siberià, amb una mica de neu i sobre tot molts més dies dels habituals amb unes màximes que no tenen res que envejar a les normals a moltes llocs del Centre d'Europa. En fí, és el que hi ha, les plantes no s'han mogut en absolut, la congelació fenomenològica ha sigut absoluta i algun petit dany pel fred, que afortunadament no ha caigut més enllà de 0ºC, una temperatura agradable, acomparada amb els -6ºC que en alguns moments es van preveure al nivell del mar i que em van fer pensar que no quedaria cap planta de la que parlar. Les coses però no son sempre tan dolentes com s'esperen afortunadament.

   Despues de mucho tiempo sin noticias de "El jardí del Drach", ha llegado la primavera extraña.
    La verdad es que no recuerdo otro invierno, tan extremadamente seco, no solo por la falta de lluvia, sino por la baja humedad ambiental.
     Todo esto acompañado por un fenomeno de entrada de aire siberiano, con un poco de nieve y sobre todo muchos mas dias de los habituales, con temperaturas máximas que no han tenido nada que envidiar a las que hay en muchos lugares de Centro Europa. En fin, es lo que hay, las plantas no se han movido en absoluto, la congelación fenomenológica ha sido absoluta y con algun pequeño daño por el frio, que afortunadamente no ha pasado de unos agradables 0ºc, que comparados con las previsiones de -6ºc que habian al nivel del mar, me hicieron temer que no habria plantas de las que hablar. Afortunadamente, las cosas a veces no son tan graves como se esperan.


     Amb l'avorriment, m'ha donat per reflexionar, m'he mirat les plantes una i altra vegada, pensant en noves possibilitats, en nous punts d'interés, en noves distribucions, i com que no he tret res en clar, al principi de la estació, em vaig dedicar a desmuntar totes les plantes de les parets, reparar algunes, substituir algun suport i ubicar-les massivament a un lloc provisional on passaran aquesta temporada. La nova ubicació, més petita, no permet deixar molt d'espai i literalment he cobert una paret i  saturat una finestra d'un tapís de plantes, cosa que els ha donat una bona empemta, al aprofitar que la primavera de sobte s'ha tornat plujosa i l'activitat vegetal ha començat amb un bon retard com ocorre els darrers anys, però frenética com correspon a les manifestacions primaverals de la vida.

     Con el aburrimiento, me ha dado por reflexionar, he mirado las plantas una y mil veces, pensando en nuevas posibilidades, nuevas ubicaciones, nuevas formas y como no he sacado nada claro, al principio de la estación, me dediqué a desmantelar toda la colección, reparar y sustituir algun soporte y a ubicarla provisionalmente en otro lugar donde permanecerán la presente temporada. La nueva ubicación, muy pequeña, no me ha permitido dejar mucho espacio entre ellas y literalmente he cubierto una pared y tapizado una ventana. Curiosamente y aprovechando que la primavera ha comenzado a dejar ver algunas lluvias, el impulso vegetal ha sido considerable, con un cierto retraso como pasa estos últimos años, pero frenética como corresponde.


     Les potents bergerii, també han tingut un bon any i toca floració abundant. Vull recordar, que l'any passat va ser excepcional en aquesta espècie i aquest any també ho serà per la gran quantitat de flors emergents que tenen tots els exemplars.

     Las potentes bergerii, tambien han tenido un buen año y toca que florezcan abundantemente. Quiero recordar que el año pasado fué de los mejores para ellas y este tambien lo parece por la gran cantidad de flores emergentes que tienen todos los ejemplares.


     La Tillandsia ixioides, fidel a la cita i molt matinera. Ha posat la primera nota de color groc, de tant en tant es polinitza amb alguna altra planta propera i en un temps molt curt, produeix abundants llavors.

     La Tillandsia ixioides, fiel a su cita y muy temprana. Ha puesto la primera nota de color amarillo. De vez en cuando se poliniza con alguna otra planta cercana y en muy poco tiempo produce abundantes semillas.     Un altra planta que continua amb les floracions, es la Tillandsia cacticola, la seva bràctea, va començar a fer-se en mig de la tardor i per la manca de llum, es va fer més llarga de l'habitual, després amb l'arribada de l'hivern, s'ha parat fins fa uns pocs dies que ha començat a accelerar el seu creixement. Continua sent una de les Tillandsies que més m'agraden i que millor funcionen a tot tipus de condicions. Com ja he dit més d'una vegada, ho te tot, menys l'olor de les seves flors, que és totalment absent.

     Otra planta que continua con las floraciones, es la Tillandsia cacticola, su bractea empezó a desarrollarse en medio del otoño y se alargo excesivamente por la falta de luz, despues con la llegada del invierno, se detuvo hasta ahora que está acelerando su crecimiento. Continua siendo una de mis Tillandsias preferidas y que mejor funcionan en todo tipo de condiciones. Como ya he dicho mas de una vez, solo le falta tener algun aroma en las flores, del cual carece en absoluto.    La petita Tillandsia crocata, aquest hivern, l'ha passat en blanc, va florir amb abundància a partir del setembre passat i en mig de la tardor va acabar. L'habitual és que faci flors tot l'hivern, a canvi, les vaines de llavors, s'han desenvolupat abundantment, cosa estranya altres temporades.

    La pequeña Tillandsia crocata, este invierno lo ha pasado en blanco, floreció en abundancia desde principios de Septiembre y en medio del otoño acabó. Lo habitual es que lo haga durante todo el invierno. A cambio de esto, ha producido muchas vainas de semillas, cosa que no era muy frecuente en otras temporadas.     També la Tillandsia didisticha, de floració espectacular, comença ara. El seu aspecte rústic i creixement agrait, fan pensar que és una planta resistent i fàcil. Per a mi, tot funciona be, llevat de que l'he perdut sempre després de la floració. Aquest any, l'he plantada amb una mica de substrat a veure com va.

     También la Tillandsia didisticha, de floración espectacular, comienza ahora. Su aspecto rústico y crecimiento agradecido, hacen pensar que es una planta muy fácil. Para mi todo va bien hasta que florece, cuando por unas cosas o por otras la pierdo. Este año, la he cultivado sobre un poco de substrato a ver como va.     La tillandsia juncea, amb les seues grans vaines de llavor, que tractaré de sembrar, diuen que és de les més senzilles de cultivar des de llavor.

     La Tillandsia juncea, con sus grandes vainas de semillas, que intentaré sembrar, dicen que es de las mas sencillas de reproducir con semillas.


     Vaig adquirir fa uns quants anys aquesta Tillandsia lorentziana, és una planta gran, que va treure molts fillols i que ara comencen a florir tots a l'hora.

     Adquirí hace unos años este ejemplar de Tillandsia lorentziana, es una planta grande, que floreció y emitió bastantes hijuelos, que estan ahora floreciendo masivamente.


     La Tillandsia mauryana, és de les poques amb la flor verda, contrasta molt amb la seua bràctea color rosa fort, és la segona vegada que floreix, malhauradament és lenta, encara que paga la pena esperar una mica.

     La Tillandsia mauryana, es de las pocas con la flor verde, contrasta mucho con la bractea que se tiñe de rosa fuerte, es la segunda vez que florece, por desgracia es lenta, aunque vale la pena esperar un poco.


     Algunes plantes aprofiten ara per a fer esclatar les seves vaines que han estat mesos parades esperant, és el cas de la Tillandsia myosura i de la Tillandsia capillaris, ambdues paral.lelament com és habitual, també comencen a formar les seves vares de flor.

     Algunas plantas aprovechan ahora para abrir sus vainas, que han estado meses esperando, es el caso de la Tillandsia myosura y de la Tillandsia capillaris, ambas paralelamente como es habitual, tambien empiezan a formar sus varas de flores.


     I finalment per ara, la Tillandsia stricta, també s'apunta a florir. Aquesta Tillandsia amb un elevadissim grau d'humitat creix bastant millor.

     Y finalmente por ahora, la Tillandsia stricta, tambien se apunta a florecer. Esta planta crece mucho mejor con un elevadisimo grado de humedad ambiental.     Be, encara no n'hi ha pel moment una decissió sobre la nova organització del meu jardí, però segur que fugirà molt del que representa una "col.lecció" de plantes i anirà més cap a un jardí "sensu stricto", que m'interessa més estèticament i crec que a les plantes també els va millor tractar-les com una entitat conjunta que com a exemplars individuals.
     En pocs dies, començaré amb els adobaments setmanals, que francament han anat funcionant molt be.

     Bien, por el momento, no he decidido el rumbo que dar al jardín, pero seguro que huira del esquema colección para adentrarse en el esquema jardín, que esteticamente me resulta mas agradable y a las plantas creo que les va mejor tratarlas como una unidad global que como ejemplares individuales.
     En pocos dias empezaré con los abonados semanales que francamente han funcionado muy bien.
        
   

3 comentarios:

Fcº Javier Barbadillo Salgado dijo...

¡Se respira armonía y belleza entre esas Tillandsias!
Personalmente considero un acierto la nueva disposición de tu precioso jardín, Drach.
Por la zona centro peninsular el otoño-invierno fue larguísimo y sequísimo. El crudo invierno apenas ha durado 15 días. Menos mal que abril ha traído algo de lluvia y el inicio de mayo se está portando.
Mis Tillandsia bergeri florecieron en casa en febrero una y ahora otra. En la terraza lo está intentando otro ejemplar. Parece que la cosa va bien.
Te deseo una excelente primavera llena de éxitos y flores.
Saludos

Izael lira dijo...

Maravilhosas fotografias meu amigo parabéns pelo blog sensacional como sempre!
grato izael lira

Izael lira dijo...

Maravilhosas fotografias meu amigo parabéns pelo blog sensacional como sempre!
grato izael lira

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails