domingo, 24 de octubre de 2010

La memòria vegetal de les Tilandsies-La memoria vegetal de las Tillandsias.


En poc més d'un mes, les temperatures hauran baixat el suficient com per a que hi haja un sensible descens de l'activitat vegetal, encara que no és sempre així per a tot el conjunt de les Tillandsies, Algunes de procedència salvatge, conserven la memòria de la primavera del sud, la Tillandsia durattii, difícil de confondre amb qualsevol altra, te costum d'iniciar la floració gairebé en Novembre, el fred de l'hivern la farà avançar lentament i serà com a mínim a finals de març que obrirà massivament les seues flors intensament perfumades. Altres Tillandsies després de la floració i mort de la roseta principal, es multiplica des de els brots basals, a la tillandsia durattii, només surt un fillol que continua creixent continuament i formant una planta que pot arrivar a més d'un metre de llarga.




En poco mas de un mes, las temperaturas habran bajado lo suficiente como para que haya un sensible descenso de la actividad vegetal, aunque no es así para todo el conjunto de las Tillandsias, algunas de procedencia salvaje,, conservan la memoria de la primavera del sur, la inconfundible Tillandsia durattii, tiene la costumbre de iniciar la floración casi en noviembre, el frio del invierno la hará avanzar lentamente hasta  finales de marzo o principios de abril, cuando abrirá masivamente sus flores de perfume intenso.
Otras Tillandsias tras la floración y muerte de la roseta  principal, se multiplica desde los brotes basales, en la Tillandsia durattii,m este brote és unico y la planta va floreciendo y desarrollandose hasta llegar a alcanzar un metro de longitud




Altra de les flors d'hivern habituals son les de la Tillandsia zecherii, una planta que malgrat que funciona be, no acaba de mostrar la seva bellesa, en canvi floreix quan toca sense cap problema.

Otra habitual de las flores del invierno, es la Tillandsia zecherii, una planta que a pesar de que va bien, no manifiesta toda su belleza, aunque florece cuando toca sin problemas.


La Tillandsia araujei, sembla ser la més oportunista de les Tillandsies, li agrada la humitat i encara que "sobreviu" als extrems del meu medi ambient, no mostra com de prolifica i de ràpid creixement pot arrivar a ser, aquesta tardor plujosa, sense cap dubte l'han fet sentir-se com a casa

La Tillandsia araujei, parece ser mas oportunista, le gusta la humedad y aunque "sobrevive" los extremos de este medio ambiente, no demuestra lo prolifica que puede llegar a ser, este otoño lluvioso, la ha hecho sentirse como en casa.



Aquestes dues espècies molt relacionades i que de vegades han segut considerades varietats de la mateixa espècie, son de les plantes més especials en quan a floració, comencen ara amb una exhuberancia micro-brutal a formar les seues abundants bràctees, les seves floracions son simultanees i duren la totalitat de l'hivern, no s'aturen en cap moment i l'any passat la neu les va cobrir en plena floració sense que cap de les dues resultés afectada el més mínim. Es tracta de la petita Tillandsia crocata, de bella floració groga i perfum dolç i intens i la seva germana gran la Tillandsia caliginosa, també de floració groga igualment perfumades.

Estas dos especies muy relacionadas, hasta incluso ser consideradas como variedades de la misma especie, son de las plantas mas especiales en cuanto a floración, comienzan ahora con una exhuberancia micro-brutal a formar abundantes bracteas, sus floraciones son simultaneas y duran la totalidad del invierno, sin detenerse en ningún momento y el año pasado fueron cubiertas por la nieve en plena floración y no se vieron afectadas lo mas mínimo. Se trata de la pequeña  Tillandsia crocata, de flor amarilla y perfume penetrante y su hermana mayor, la Tillandsia caliginosa, tambien de floración amarilla e igualmente perfumada.








4 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Les tillandsies, conegudes també com "filles de l'aire", signifiquen "res no et demano". Per la seva supervivència gairebé aèria, se les considera d'origen diví.

salvasalom dijo...

M'ha encantat Olga, moltes gràcies¡, es tota aquesta "mitología?" la que vesteix de sentit el gust per aquestes plantes,a més no he trobat gaire coses sobre el seu significat i orígen, es bonic saber-ho. : )
Una abraçada.
Salva.

Fcº Javier Barbadillo Salgado dijo...

Interesante asunto la memoria de las Tillandsias.
Y la expresión "exhuberancia micro-brutal" me parece muy afortunada, todo un acierto.
Saludos.

salvasalom dijo...

Hola Fcº Javier, siempre me ha llamado la atención el hecho de que una planta sea fiel a los ritmos del clima del lugar original, incluso cuando las condiciones son totalmente adversas, incluso modificando algunos hábitos para adaptarse como si estuvieran dotadas de una cierta "inteligencia vegetal".
Me alegro que te guste la expresión, tuve dudas sobre usarla porque me parecia excesiva licencia con el lenguaje, jajajaja, aunque exactamente era lo que queria decir, una colección de Tillandsias no es un jardin de flores en su conjunto, hay que buscar con lupa los puntos de interés.
Muchas gracias por tu comentario¡,
Saludos.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails